Sunday, October 21, 2012

1716, Johann Baptist Homann (1)

Principatus Transilvaniae in quinque Nationes earum'que Regiones es comitatus cum finitimis vicinorum Statuum Provinciis accuraté divisus

Johann Baptist Homann (20 martie 1664, Oberkammlach - 1 iulie 1724, Nürnberg) a fost un geograf, cartograf şi editor german, considerat cel mai proeminent şi prolific editor de hărţi al secolului 18. După ca a lucrat o perioadă ca geograf, a înființat propria editură în 1702. Homann şi-a dobândit notorietatea ca şi cartograf de frunte, iar în 1715 a fost numit de împăratul Carol al VI-lea geograf imperial. În același an a fost numit membru al Academiei Prusace de Științe din Berlin. În 1716 Homann a publicat capodopera sa Grosser Atlas über die ganze Welt (Marele Atlas al întregii lumi). Numeroase hărți au fost elaborate în colaborare cu gravorul Christoph Weigel cel Bătrân, împreună cu care a publicat, de asemenea, Siebmachers Wappenbuch. Urmaşii săi i-au continuat afacerile până în 1848, firma fiind cunoscută sub numele Homann Erben, Homanniani Heredes sau Heritiers de Homann.

Principatus Transilvaniae …, 1716 (detaliu)
Aproximativ în centru: Lugas

Harta a apărut la Nürnberg în 1716 şi are dimensiunile 48.3 x 58.4 cm. În dreapta-jos se află un cartuş bogat decorat ce conţine titlul; la dreapta cartuşului se află un personaj pe al cărui scut este reprezentată stema Transilvaniei. Zonele locuite de diversele naţionalităţi sunt colorate diferit. Sunt reprezentate sate, orașe, păduri, râuri, mănăstiri, castele, lacuri şi doar un singur oraș mare, Hermannstadt (Sibiu, la acea vreme capitala principatului).

Principatus Transilvaniae …, 1716 (cartuş)

Sursa hărţii: Wikimedia Commons
Pentru harta completă (5000 x 4192 px), click AICI

0 comments:

Post a Comment

 
;