Sunday, October 21, 2012

1712, Herman Moll (1)

A New Map of Germany, Hungary, Transilvania & the Suisse Cantons with many Remarks not extant in any Map. According to ye Newest and most Exact Observations

Lucrarea Noua hartă a Germaniei, Ungariei, Transilvaniei şi a cantoanelor Elveţiei cu multe remarci ce nu există pe alte hărţi. Conformă cu cele mai noi şi exacte observaţii a apărut la Londra în 1712 (Printed for H. Moll between Temple Bar & St. Clements Church in ye Strand I. Bowles Print and Map Seller over aginst Stocks Market and by P. Overton. Mapp & Print seller near St. Dunstans Church in Fleet Street, and T. Boules Print & Mapp seller next to ye Chapter house in St. Pauls Church Yard, 1712). Harta a fost realizată de Herman Moll şi a fost dedicată lui John Churchill, duce de Marlborough (1650-1722) (To His Grace John Duke of Marleborough. Prince of Mindelheim & c. This Map of Germany & c. is most Humbly Dedicated by H. Moll Geographer).

A New Map …, 1712 (detaliu)
Aproximativ în centru: Ludas

Herman Moll (1654? – 22 septembrie, 1732, Londra) a fost cartograf, gravor, editor şi comerciant. Nu i se cunosc originile, e posibil să fi fost olandez sau german. A sosit în Anglia în 1678 şi în 1688 a deschis la Londra prima sa prăvălie de cărţi şi hărţi. A realizat primele hărţi studiind lucrări ale unor cartografi ca John Senex şi Emanuel Bowen. În anii 1690 a lucrat ca gravor pentru Christopher Browne, Robert Morden şi Lea, fiind şi implicat în afacerea acestora. În această periadă a publicat prima sa lucrare independentă, Thesaurus Geographicus, al cărei succes l-a determinat să producă propriile hărţi. În 1701 a publicat A System of Geography; de-a lungul timpului, atât lucrarea cât şi hărți individuale au influențat alţi editori, așa încât au fost frecvent copiate și republicate. În anii ce au urmat, Moll a publicat Fifty-six new and accurate maps of Great Britain, apoi The Compleat Geographer. În 1711 a început Atlas Geographus, apărut lunar în foileton până în 1717 şi care a avut în final cinci volume; şi această lucrare a fost frecvent copiată şi reeditată. Hărţile lui Herman Moll au influenţat arta cartografiei atât în timpul vieţii sale, cât şi mult timp după aceea şi sunt considerate printre cele mai estetice în istoria cartografiei.

A New Map …, 1712 (gravură, cartuş)

Harta pe care o prezint are în colţul dreapta-sus o gravură reprezentând Dieta imperială. Pe o banieră deasupra acesteia este inscripţia The General Diet of the Empire, or its Parliament. With ye Order of its different Colleges (Dieta Generală a Imperiului, sau Parlamentul său. Cu ordinea diferitelor sale Colegii). În stânga-sus este un cartuş ce conţine dedicaţia către ducele de Marlborough; cartuşul e încadrat de o coroană de frunze, are în partea superioară blazonul ducelui, iar în cea inferioară statuia ecvestră a acestuia pe un soclu cu prizonieri şi trofee de război. În stânga-jos este legenda, iar sub ea descrierea hărţii. În partea inferioară se află titlul şi menţiuni editoriale. Harta este impecabil realizată, are o estetică deosebită. În schimb, acurateţea reprezentării geografice lasă de dorit: de exemplu, Luduş este în amonte de Iernut, este la o latitudine superioară faţă de Turda şi Cluj şi la o longitudine inferioară (adică spre vest) faţă de Haţeg şi Sarmisegetusa.

A New Map …, 1712 (legendă)

Sursa hărţii: Moll’s Map Collection
Pentru harta completă cu zoom, click AICI

0 comments:

Post a Comment

 
;