Monday, September 24, 2012

1686, Giovanni Giacomo de’ Rossi

La Transilvania, Divisa su l'Esemplare delle Carte migliori e con la direzione delle pius recenti notizie nelle sue Cinque Nationi e subdivisa ne svoi Comitati, e principali Quartieri da Giacomo Cantelli da Vignola Suddito, e Geografo del Serenissmo. Dvga di Modena e data in Luce da Gio: Giacomo de Rossi dalle sue Stampe in Roma alla Pace con Priu. del S.P. l`An. 1686

Giovanni Giacomo de’ Rossi (1627, Roma – 1691, Roma) a fost un important cartograf şi editor italian. În anul 1638 ia conducerea tipografiei înfinţate în 1633 de către tatăl său. În anii care au urmat a transformat mica afacere a familiei, devenind cel mai mare producător și distribuitor din Roma şi apoi căpătând importanţă internaţională. Opera sa capitală, atlasul Mercurio Geografico a fost publicată din 1690 până în 1714 la Roma.

La Transilvania…, 1686 (detaliu)
Aproximativ în centru: Lugas

Harta Transilvaniei, creată în 1686, face parte din acest atlas. Sunt remarcabile detaliile fine şi conţinutul topografic, caracteristice stilului lui Rossi. În dreapta-jos, este un caetuş decorat cu frunze de acant şi cu arme, care conţine denumirea completă a hărţii. În stânga-jos, sunt reprezentate patru scări: în mile italiene, în leghe franceze, germane, maghiare. În dreapta-sus este o legendă cu prescurtările A, H, L indicând toponime în germană, maghiară, latină; M munte, iar fl râu. De remarcat propagarea erorii întâlnite şi la hărţi anterioare: reprezentarea Luduşului în amonte de Bogata, precum şi denumirea Lugas.

La Transilvania…, 1686 (cartuş)

Sursa hărţii: Reinhold Berg Antique Maps
Pentru harta completă (2249 x 1700 px), click AICI

0 comments:

Post a Comment

 
;