Monday, September 24, 2012

1670, Frederick de Wit

Regni Hungariae et Regionum, quae ei quondam fuere unitae, ut Transilvaniae, Valachiae, Moldaviae, Serviae, Romaniae, Bulgariae, Besserabiae, Croatiae, Bosniae, Dalmatiae, Sclavoniae, Morlachiae, Ragusanae Reipublicae Maximaeq Partis Danubii Fluminis, Novissima Delineatio. Cum Privilegio

Frederick de Wit (Frederick Hendricksz, 1629/30, Gouda – 1706, Amsterdam) a fost un celebru cartograf, gravor şi editor olandez. După declinul caselor de editură Blaeu şi Jansson, Frederick de Wit a câștigat o binemeritată reputație datorată calităţii hărţilor sale. A reuşit să achiziţioneze la licitație un număr mare de matriţe de cupru, cu care a fost capabil să acopere aproape orice tip de cartografie: hărți nautice, atlase mondiale, planuri orășeneşti, panorame de mari dimensiuni sau hărți de perete. Între 1662 şi 1671 a publicat un Atlas care conţinea (în funcţie de ediţie) între 17 şi 151 de hărţi. Astfel, prima ediţie conţinea 17 hărţi realizate cu matriţele cumpărate. Ulterior, atlasul avea 27 de hărţi gravate de sau pentru De Wit. A mai publicat versiuni cu 51 sau 100 de hărţi (aceasta din urmă pe coli mari), iar varianta cu 151 de hărţi şi planuri putea fi cumpărată doar din magazinul său. Elemente comune pentru toate lucrările lui De Wit sunt gravura superbă şi coloraţia excepțională, din care rezultă hărți de o frumusețe deosebită și real interes istoric. Munca lui a fost extrem de populară atât în timpul vieţii, cât și după moartea sa, multe alte ediții fiind publicate postum.

Regni Hungariae..., 1670 (detaliu)
Aproximativ în centru: Ludas

Harta regatului ungar a fost realizată în 1670. Varianta pe care o prezint este mai târzie şi are în stânga-jos un cartuş ce conţine denumirea completă a hărţii, ornamentat cu figuri alegorice. În dreapta cartuşului este incripţia Ex Officina Frederici de Wit, Amstelodami 1688, iar pe mijloc-jos trei scări de hartă: maghiară, germană, franceză.

Regni Hungariae..., 1670 (cartuş)

Sursa hărţii: Barry Lawrence Ruderman Antique Maps Inc.
Pentru harta completă (2769 x 1600 px), click AICI

0 comments:

Post a Comment

 
;